De Bibliotheek Neude

De Bibliotheek Neude

Bibliotheek Utrecht – een rijke historie

Het begon allemaal in 1892 met ‘de man met de bakkenbaarden’, Hendrik Adriaan van Beuningen. Hij stichtte als rijke particulier de eerste openbare Bibliotheek in Nederland: de Openbare Leeszaal gevestigd aan de Loeff Berchmakerstraat in Utrecht.

In 1909 werd daadwerkelijk begonnen met het uitlenen van boeken. Eén boek per keer en men moest lid zijn. In 1912 verhuisde deze Openbare Leeszaal naar een speciaal ontworpen gebouw aan de Voetiusstraat in Utrecht.

Járen later - in 1982 - werd de Bibliotheek een gemeentelijke instelling. In 2013 werd dit beleid gedeeltelijk weer teruggedraaid. Inmiddels gevestigd aan de Neude in Utrecht, is de bibliotheek opnieuw een stichting.

Oude postkantoor

Over het voormalige pand van het Utrechtse Hoofdpostkantoor - de plek waar de Bibliotheek tegenwoordig gehuisvest is - is veel te vertellen. Zo werd in 1917 besloten een nieuw Hoofdpostkantoor te bouwen aan de Neude. Architect Joseph Crouwel begint met het ontwerp, de bouw start in 1920 en duurt tot 1924. Het wordt, in de stijl van de Amsterdamse School, een ‘Gesamtkunstwerk’. Met bijpassende kunst en meubels. Crouwel ontwerpt veel zelf. Voor de beelden, de raampartijen en dergelijke andere eyecatchers worden verschillende kunstenaars ingeschakeld.

Het Hoofdpostkantoor doet dienst tot eind oktober 2011, dan sluit het als laatste in Nederland definitief haar deuren.

Bibliotheek Neude – 125 jaar bibliotheek

Na de sluiting van het postkantoor wordt in 2014 de mogelijkheid bekeken of de Centrale Bibiliotheek in het pand gevestigd kan worden. Er worden plannen en tekeningen gemaakt, gebouwd, verbouwd, verhuisd en ingericht om een bibliotheek te maken die goed past in de 21e eeuw. Keijsers Interiors heeft als co-creator van Interior Group veel maatwerk meubels mogen bouwen en installeren én een bijdrage kunnen leveren aan ‘deze huiskamer van de stad’. Zo zijn de leestafel, zitbanken, infobalies, de pantries en werkplekken van die typische maatwerk stukken waar details het absolute verschil maken. Ook is er gewerkt met akoestische wandpanelen die bijdragen aan het creëren van een ‘warme’ omgeving.

Op 13 maart 2020 opent de Bibliotheek Neude, als huiskamer van de stad haar deuren. Voor en met de stad, 125 jaar bibliotheek! Van een openbare leeszaal waar aanvankelijk niets werd uitgeleend naar een openbare bibliotheek met duizenden boeken voor iedereen. 

architectZecc Architecten
fotografieMediaMeisters
The Art of Creation
© 2024 Keijsers Interiors
Created by