Retail design & Trends in 2021

Retail design & Trends in 2021

Naast het feit dat COVID-19 de retail sector ongekend geraakt heeft, blijven wij vooruitblikken en reflecteren. Wat zijn de uitgangspunten voor retail design en welke trends zien wij in 2021 voorbijkomen? Krijg inzicht in hoe je een ontmoetingsplek ontwerpt voor merk én consument.

Hoe blijf je in onze snel veranderende wereld als retail formule relevant en van deze tijd? Inmiddels is duidelijk geworden dat je als winkel een goede ‘omni-channel’- benadering nodig hebt zodat je de klant via verschillende kanalen – website, social media, chat, sms etc. - kan bereiken en informeren. De bestaanscyclus van het retail design wordt korter. Er zijn steeds vaker flexibele designoplossingen nodig waardoor de winkel - zonder al té grote investeringen - up-to-date gehouden wordt. Denk aan duurzame multifunctionele meubels, eigentijdse kleuren en kwalitatieve (innovatieve) materialen.

Ontwerp je winkel

“Winkels zullen niet verdwijnen, maar wel degelijk een andere functie krijgen”, aldus Jochen Cornelissen – interior designer bij Interior Group. Een winkel wordt méér dan alleen een transactieplaats waar je producten (ver)koopt. In combinatie met alle online tools en persoonlijk ‘advies op maat’ wordt het winkelen enerzijds gemakkelijker. Aan de andere kant zorgt een interieur - en ook de digitale shopping ervaringen - dat winkelen een (ontspannen) belevenis blijft en eenieder min of meer uitdaagt buiten zijn/haar patroon te denken. Puur door het tonen van het oneindige scala aan mogelijkheden door de synergie met het online platform. Geen kopie van elkaar maar aanvullend.

Welke andere diensten kan een winkel aanbieden en wat wordt de nieuwe rol van het winkelpersoneel?

Zij inspireren, helpen en dragen bij aan de ultieme customer journey. Met de kracht van Design & Build geef je uiting en vorm aan de routing, inrichting, het meubilair, de communicatie, visual merchandising, verlichting en de bijbehorende techniek. Op die manier creëer je de ‘ruimtelijke identiteit’ van een retailmerk.

Je kunt er zelfs allerlei onderliggende onderzoeken aan koppelen. Denk bijvoorbeeld aan het meten van gedrag, interesses en koop-bereidheid.

Retail Trends 2021

Personalisatie, lokaal kopen, convenience en shopping ervaring, zijn woorden die trends zijn geworden en die het afgelopen jaar aan terrein hebben gewonnen. Aan de shopping experience zijn we niet echt toegekomen het afgelopen jaar! De gewoonte om dingen anders te doen zal nog wel een tijdje blijven doorwerken.

Welke trends staan centraal in 2021? Onze trendwatchers signaleren er een aantal:

  1. Verfijning, personalisatie en exclusiviteit in de winkelruimtes. Nu digitale verkopen snel aan terrein winnen, moeten gevestigde merken in toenemende mate een geloofwaardige reden geven om een ​​fysieke aankoop te doen. Geen grote voorraden meer maar meer finesse en verfijning in het aanbod.

  2. Verschuiving van transactiegerichte naar meer boeiende en ervaringsgerichte winkels. Zo wordt de detailhandel en retail persoonlijker en inspirerender en persoonlijker. Denk aan het restylen van kapperszaken met het toevoegen van meer onderhoudende elementen zoals interactieve schermen met haarverzorgings- en stylingtips en hoe je jezelf virtueel kan veranderen met een ander kapsel.

  3. (Werkelijke) beleving krijgt meer en meer een belangrijke rol in het retail segment. Hier spelen ook de zintuigen een rol. Wat is de impact van temperatuur, de invloed van kleur en textuur van de materialen op het gevoel van de klant en de visuele kracht van het aanbod.

  4. Het inzetten van Big Data is zeker een speerpunt in het retail ontwerp van 2021-2025. Winkeliers zetten steeds meer het gebruik van Big Data en Augmented Reality in om zo de beleving van hun producten ‘in het leven van de klant’ te kunnen laten zien.

  5. Detailhandelaren in sommige sectoren zoals de rijwielbranche, de electronica,- en de meubel- en keukenbranche, veranderen een deel van hun winkels in showrooms en experience centers - door een paar belangrijke artikelen op voorraad te hebben die consumenten kunnen uitproberen voordat ze online kopen. Dit werkt kostenverlagend maar men houdt toch een fysieke band. Denk hierbij ook aan het ontwikkelen van pop-up stores en flagship-stores.

  6. Winkelruimtes worden nog informeler - zowel wat betreft de inrichting, de communicatie op de winkelvloer alsmede de klantenservice. Terwijl het aanbieden van kleine prikkels zoals gratis koffie en loungehoeken meer de norm wordt. De kracht van storytelling blijft meer dan ooit belangrijk om de waarden van een merk onder de aandacht te brengen.

  7. Over het algemeen zullen er meer mensen en minder ruimte zijn! Winkelruimtes worden kleiner - elke vierkante meter ruimte wordt optimaal benut. De fysieke interactie met een product blijft nodig. Service is het nieuwe goud!

  8. Ook van click & collect gaan we meer zien. Het is al een tijdje in gebruik, maar sinds de pandemie omarmen winkels die er vroeger niets mee te maken wilden hebben de technologie nu ook. Bestel bij de één en haal op bij de ander.

  9. Meer aandacht gaat naar de optimale digitale winkelbelevenis. In het voorbije decennium lag de focus op vlotte, snelle en eenvoudige transacties. Nu we dat onder knie hebben, gaan we de online shoppingervaring ook kleurrijker en leuker maken. Enkele kledingwinkels presenteren hun assortiment bijvoorbeeld al in een virtuele showroom. Brillenzaken nodigen je uit om de bril van je keuze ook virtueel te kunnen opzetten.

Interior Group

Interior Group ontwikkelt met haar co-creators Keijsers Interiors en De Projectgroep elk retail design van concept tot definitief ontwerp inclusief de begeleiding van de realisatie en de uitvoering ervan. Wij noemen dat: Design & Build. Met onze jarenlange ervaring in de interieurbouw en kennis van markt en consument, kan je ons inschakelen voor je nieuwe winkelformule of een vernieuwend interieurconcept.

Samen met onze creative partners op het gebied van media oplossingen, personalisatie van meubels en wand- en vloerbekledingen en de maatwerkoplossingen uit onze eigen fabriek, zorgen we voor het creëren van meerwaarde voor retailers en het vertalen van deze trends. Ook voor het up-to-date houden van je winkel kun je bij ons terecht. Design in combinatie met onze opgedane kennis en know-how maakt ons tot een betrouwbare en efficiënte partner. ​

The Art of Creation
© 2022 Keijsers Interiors
Created by