Duurzame nieuwe innovatie door Criaterra Earth Technologies

Duurzame nieuwe innovatie door Criaterra Earth Technologies

100% afbreekbare interieurtegels

Oók de tegelbranche heeft te maken met de drang naar duurzaamheid. Bijzonder en uniek voorbeeld hiervan zijn de nieuwste interieur tegels van Criaterra Earth Technologies. Comet International Agency heeft recent de primeur van het agentschap getekend. Hiermee is Nederland hét pilotland van de 100% natuurlijk afbreekbare tegel.

Het van oorsprong Israëlische bedrijf Criaterra Earth Technologies heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar bouwmateriaal. Adital Ela, CEO en oprichter, heeft in Nederland Industrieel Design gestudeerd en ontwikkelde een passie voor het ontwerpen en vervaardigen van circulaire producten. Begin 2000 raakte Ela in India geïnspireerd door de vervaardiging van een keramische mok die alleen door het zonlicht werd gedroogd. Zonder verdere inspanning.

In tegenstelling tot de bekende bakprocessen van keramiek en cement waardoor de natuurlijke materialen worden verbrand om ‘dode materie’ te worden, creëert Criaterra’s eco-innovatieve productieproces de samengeperste ‘levende producten’ die uiteindelijk naar de aarde kunnen terugkeren als voedingsstoffen voor hun volgende productieve cyclus. Dit na 15 jaar ontwikkelingstijd!

Oeroude inheemse technieken

Technologie die steunt op een grote traditie van het produceren van inheemse producten en gebouwen met aarde. Criaterra Earth Technologies paste hedendaagse wetenschap en technologie toe op deze inheemse kennis. Er ontstond een duurzame industriële technologie die terugvoert naar het gebruik van aardovens in verschillende landen. Dit was een grote inspiratiebron voor het research and development proces van Criaterrra.

De grondstoffen voor de productie van deze tegels kunnen op elke locatie ter wereld bij elkaar gebracht worden. Overal is wel sloopafval te vinden. Voorlopig worden de innovatieve tegels geïmporteerd uit Israël. In de loop van 2021 is er meer bekend over mogelijke lokale productiefaciliteiten voor Europa.

Comet International B.V.

Rick Worst, directeur van Comet, heeft een voelspriet voor nieuwe ontwikkelingen. Hij is overtuigd van Criaterra en ziet de potentie van een circulair product waardoor hij zonder aarzelen heeft besloten hen te vertegenwoordigen. Fijn dat Interior Group daarbij mag aansluiten en dit mooie materiaal nú al in het experience center heeft liggen.

De tegels die nu als eerste uitkomen kunnen gebruikt worden als keramische wandafwerking. De verschillende motieven zijn in een ongelijkzijdige hexagoon en andere geometrische designs. Het scala aan tinten van de tegels valt onder de aardekleuren en maakt daarmee de merknaam Criaterra direct waar. Een prachtig circulair product voor de interieurbouw branche.

The Art of Creation
© 2022 Keijsers Interiors
Created by