Binnenkijken; bibliotheken als huiskamers van de stad

Binnenkijken; bibliotheken als huiskamers van de stad

Interior Group verzorgt samen met co-creators Keijsers Interiors en De Projectgroep regelmatig maatwerk interieurs voor verschillende bibliotheken in ons land. Tegenwoordig worden deze steeds vaker benoemd als ware huiskamers van de stad. En dat zijn ze eigenlijk met recht. Want naast de functionaliteit is zeker ook de sfeer een belangrijk element. Een ontmoetingsplek voor jong en oud vraagt om ruime koffiecorners, grote leestafels, een kinderhoek en verschillende themaruimtes. Hoe worden de boeken gepresenteerd en met welke meubels en karpetten creëer je nu de juiste uitstraling?

Allemaal vragen die samen met de interieurarchitect in een vroeg stadium beantwoord worden. Daarna begint het montage- en installatieproces waarna de ‘trotse’ oplevering volgt met alle co-creators want dit zijn de leuke creatieve projecten die vragen om uniciteit, creativiteit en vakmanschap.

Bibliotheek Neude

Wij hebben meegewerkt aan De Bibliotheek Neude met haar rijke historie in het prachtige pand aan De Neude in hartje Utrecht.

Over dit voormalige pand van het Utrechtse Hoofdpostkantoor - de plek waar de Bibliotheek tegenwoordig gehuisvest is - is veel te vertellen. Het Hoofdpostkantoor doet dienst tot eind oktober 2011, dan sluit het als laatste in Nederland definitief haar deuren.

Na de sluiting van het postkantoor wordt in 2014 de mogelijkheid bekeken of de Centrale Bibliotheek in het pand gevestigd kan worden. Er worden plannen en tekeningen gemaakt, gebouwd, verbouwd, verhuisd en ingericht om een bibliotheek te maken die goed past in de 21e eeuw. Keijsers Interiors heeft als co-creator van Interior Group veel maatwerk meubels mogen bouwen en installeren én daarmee een bijdrage kunnen leveren aan ‘deze huiskamer van de stad’. Zo zijn de leestafel, zitbanken, infobalies, de pantry’s en werkplekken van die typische maatwerk stukken waar details het absolute verschil maken. Ook is er gewerkt met akoestische wandpanelen die bijdragen aan het creëren van een ‘warme’ omgeving.

Op 13 maart 2020 opent de Bibliotheek Neude haar deuren. Voor én met de stad, 125 jaar bibliotheek! Van een openbare leeszaal waar aanvankelijk niets werd uitgeleend naar een openbare bibliotheek met duizenden boeken voor iedereen.

Bibliotheek Neude

Foto: MediaMeisters

HUB Kerkrade – een parel in zuiden!

De Cultuurcluster HUB Kerkrade brengt inwoners samen! Creative guide Aat Vos brengt de bibliotheek, het theater én andere culturele partners samen onder één dak, en met succes. Zijn missie is om van publieke ruimtes een ‘third place’ te maken. Als toevoeging op je werkplek en je thuisplek. De ‘derde plek’ is de plek waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht leeftijd, afkomst of status. Een plek die gratis toegankelijk en ook bereikbaar is. En ook relevant voor de omgeving.

Via een openbare aanbesteding werd Keijsers Interiors de opdracht gegund voor het maatwerk interieur. Een interieur met meubels voor de diverse specifieke functies binnen HUB. Een interieur waarbinnen de bezoeker zich welkom voelt in zijn eigen ‘third place’.

Foto: Marco Heyda

Beste bibliotheek van ons land

De Bibliotheek School 7 staat in Den Helder, 2.800 m2 groot. Niet alleen voor boeken maar vooral weer als huiskamer van de stad. Woningstichting Den Helder nodigde architect Marcel van der Veer uit een ontwerp te maken. Keijsers Interiors werd geselecteerd als bouwer van het specifieke maatwerk interieur.

School 7 heeft de prestigieuze Public Library of the Year Award 2018 gewonnen in de categorie ‘nieuwe bibliotheek in een bestaand gebouw’. Een internationale prijs waarmee nieuwe en vernieuwende bibliotheken worden bekroond. De juryleden van de Award waarderen de manier waarop de bibliotheek samenwerkt met lokale partners. Ze noemen ook de bijzondere architectuur en inrichting van de bibliotheek als buitengewoon opvallend.

School 7 werd als beste gekozen uit nog 4 andere bibliotheken in de wereld. Vorig jaar werd de bibliotheek uitgeroepen tot de beste van Nederland. Meerdere redenen maken School 7 tot een bijzonder gewaardeerde Bibliotheek omdat het ook een trouwlocatie is, het onderdak biedt aan de Helderse Historische Vereniging, mooie cursuslokalen en vergaderruimtes biedt en op loopafstand ligt van het treinstation. Een tweede huis waar je boeken kan zoeken, anderen kunt ontmoeten, dingen leren of gewoon een kopje koffie drinkt. Deze vernieuwende bibliotheek maakt bezoekers nieuwsgierig en is gevestigd in een opvallend oriëntatiepunt in de stad. Met hoogwaardige materialen realiseerde Keijsers Interiors de warme uitstraling die de architect in zijn ontwerp verwerkte.

Ook in deze culturele hoek is Interior Group helemaal thuis!

Foto: Lesley Alma

The Art of Creation
© 2022 Keijsers Interiors
Created by